Receptenboek van Olly Kan-Kok

Receptenboek van Olly Kan-Kok

Olly Kok (Berchem 1929-Amsterdam 2020) woonde sinds 1954 in Zwolle. In dat jaar trouwde zij met Harry Kan (Steenwijk 1922-Zwolle 2009). In de loop der jaren stelde zij haar eigen Joods kookboek samen. De recepten zijn veelal afkomstig van familieleden, vrienden en kennissen. Ook nam Olly favoriete vakantiegerechten op.

Harry en Olly Kan-Kok, ca 2003

Olly’s receptenboek werd eerder door haar dochter Mirjam Kan (1955-2015) online gepubliceerd op de inmiddels verdwenen website www.joodszwolle.nl. De beschrijvingen van ingrediënten en bereidingswijzen zijn niet gemoderniseerd of aangevuld.

Foto’s van personen zijn afkomstig uit het familiearchief Kan, foto’s van de gerechten zijn verzameld door Mirjam Kan, herkomst onbekend. Het originele receptenboek bevindt zich in het familiearchief Kan.

Laatst bijgewerkt: juli 2021



 

INHOUD:

Koegel met peren (parve)
Gremsjeliesj
Flensjes
Charosjet
Open vruchtentaart
Boterkoek
Honingcake
Rozebottelkruimelkoek
Mousse au chocolat
Appelstrudel
Appelcake
Boterkoek
Kransjes
Kippenpastei
Kokosmoppen
Kokoskoek
Kokosmakronen
Appelcake
Boterkoek
Vruchtenkoek
Pruimentaart
Boterkoek
Koekjes
Goulash
Bruine bonensoep
Crumble pie
Chocoladecake
Havermoutkoekjes
Cake
Worteltjestaart
Jan Hagel
Kokoskoek
Amandeltaart
Citroenvla
Pittige gehaktballetjes als hapje
Gevulde eieren
Kwarktaart


 

Koegel met peren (parve)

Ingrediënten voor zes tot acht porties:
1,5 kilo stoofperen
1 liter appelsap (ongezoet en zonder prik)
1 kaneelstokje
schil – zonder wit – van ½ citroen, het sap hiervan erbij
Voor het deeg:
400 g zelfrijzend bakmeel
100 g rozijnen
2 el bakgember
2 el gemberstroop
1 el kaneel
1 theelepel zout
de fijngehakte andere ½ citroenschil
100 g amandelsnippers
1,5 dl zonnebloemolie
1 dl lauw water
mespunt nootmuskaat
1 ei

Bereiding:
Peren schillen, in vieren snijden. In grote diepe vuurvaste schaal of gietijzeren geëmailleerde pan het appelsap, kaneelstokje, repen schil van ½ citroen doen. Breng de peren hierin aan de kook. Het vocht tegen de kook aanhouden, totdat je makkelijk in de stukken peer kan prikken (ca. 20 minuten).

Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, inclusief de fijngehakte citroenschil. Maak een samenhangende kleffe bal. Voeg zo nodig wat extra lauw water toe. Eventueel een ei erbij als bindmiddel.

Schep de stukjes peer in de schaal of pan en voeg kookvocht toe, zodat ze net niet helemaal onder staan. Bewaar het resterende vocht. Verdeel het deeg over de peertjes. Zet schaal of pan 3 uur in de oven op 120 graden (heteluchtoven) of 150 graden (gewone oven). In slow cooker ongeveer 8 uren. In de oven moet de koegel om het uur vochtig worden gehouden door er wat perenkookvocht overheen te scheppen. Warm opdienen.


 



 

Gremsjeliesj 

Netje van der Sluis, 1957

Dit recept is waarschijnlijk afkomstig van Brunette Johanna (Netje) van der Sluis-Rosenbaum (1894-1980).

 

Gremsjeliesj 

Ingrediënten:
6 matzes
3 à 4 eieren
125 gram suiker
matzemeel
100 gram gehakte amandelen
100 gram rozijnen
kaneel
geraspte citroenschil
zout

Bereiding:
Matzes verkruimelen, wat water erdoor mengen. Toevoegen: suiker, rozijnen en amandelen. Eieren goed kloppen. Stevig beslag maken door aan de matzes de eieren en wat matzemeel toe te voegen. Eetlepels van dit deeg bakken in de hete olie.


 



 

Flensjes

Dit recept is waarschijnlijk afkomstig van Brunette Johanna (Netje) van der Sluis-Rosenbaum (1894-1980).

Netje van der Sluis, 1957
Flensjes naar recept van Netje van der Sluis, 1957

Ingrediënten:
100 gram bloem
snufje zout
3 eieren
½ liter melk
80 gram boter

Bereiding:
Roer de eieren (met zout) goed los, bloem erbij, roeren. Melk erdoor bij beetjes. Beslag moet helemaal glad zijn. Eventueel met mixer.


 



 

Charosjet

Dit recept, handgeschreven door Harry Kan, is waarschijnlijk afkomstig van Brunette Johanna (Netje) van der Sluis-Rosenbaum (1894-1980).

Netje van der Sluis, 1957
Recept van Netje van der Sluis, 1957

Charosjet (charousjes) is een speciaal gerecht dat tijdens de Seideravond (Pesach) wordt geserveerd. Jaarlijks kwam een aantal Joodse vrouwen bij elkaar in de keuken van Netje van der Sluis om samen de culinaire kant van de Seideravond voor te bereiden. Later is de bereiding overgegaan naar de keuken van Anny Stibbe, samen met Eddy de Weerd.


 



 

Open vruchtentaart

Dit recept is afkomstig van Brunette Johanna (Netje) van der Sluis-Rosenbaum (1894-1980).

Netje van der Sluis, 1957
Open vruchtentaart naar recept van Netje van der Sluis, 1957

Ingrediënten:
¼ pond boter
1 ons witte suiker
1 pakje vanillesuiker
2 ons bloem of zelfrijzend bakmeel
1 klein ei

Bereiding:
Oven op 190 graden, ongeveer 25 minuten bakken tot bovenkant lichtbruin is. Na afkoelen de vruchten erop.


 



 

Boterkoek

Dit recept is waarschijnlijk afkomstig van Brunette Johanna (Netje) van der Sluis-Rosenbaum (1894-1980).

Netje van der Sluis, 1957
Boterkoek naar recept van Netje van der Sluis, 1957

Ingrediënten:
4 ons zelfrijzend bakmeel
2 ons suiker
3 pakjes vanillesuiker
½ pond roomboter
gembersap en/of gember

Bereiding:
Alles goed mengen en kneden. Gembersap en/of gember erdoor en iets melk over het deeg. Bakvorm invetten en het deeg hier stevig in aanbrengen. Onder in oven 25 minuten op 200-225 graden.


 



 

Honingcake

Wil van Luit

Dit handgeschreven recept voor twee cakes is afkomstig van Wil van Luit.

Honingcake naar recept van Wil van Luit
Recept honingcake van Wil van Luit


 



 

Rozebottelkruimelkoek

Ingrediënten:
500 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram basterdsuiker
200 gram boter
2 pakjes vanillesuiker
1 ei
kaneel naar smaak
potje rozebottel (of andere) jam
6 eetlepels griesmeel
6 eetlepels kristalsuiker

Bereiding:
Van bakmeel, basterdsuiker, boter, vanillesuiker, ei en kaneel beslag maken. Dit in 3-en delen. Bakblik met folie of bakpapier bekleden en 2/3 beslag erop. Dit 10 minuten bakken in hete oven. Tegelijkertijd overgebleven deeg verkruimelen en vermengen met griesmeel en suiker. Ook de jam verwarmen en smeuig roeren. Na 10 minuten gebak uit oven halen, de warme jam erover uitsmeren en het gekruimelde deeg erover strooien. Gebak terug in hete over schuiven en in 20-30 minuten gaar en lichtbruin bakken.


 



 

Mousse au chocolat

Anneke Zeldenrust

Dit recept is afkomstig van Anna Paulina (Anneke) Zeldenrust (1904-1994). Zij was de moeder van Olly Kan-Kok en woonde vanaf 1976 in Zwolle.

Mousse au chocolat naar recept van Anneke Zeldenrust

Ingrediënten:
3 grote bittere repen
2 ½ soeplepel water
2 eetlepels suiker
5 dooiers, en daarna 5 stijfgeklopte eiwitten toevoegen

Bereiding:
Alles in vorm doen, in koelkast plaatsen en laten opstijven.


 



 

Appelstrudel

Dit recept is afkomstig van Anna Paulina (Anneke) Zeldenrust (1904-1994). Zij was de moeder van Olly Kan-Kok en woonde vanaf 1976 in Zwolle.

Anneke Zeldenrust
Appelstrudel naar recept van Anneke Zeldenrust

Ingrediënten:
3 ons zelfrijzend bakmeel
1 ons boter
ong. 60 gram suiker
1 ei
zout
(1/8 liter melk?)

Vulsel:
appelen, rozijnen, krenten, kaneel

Bereiding:
Deeg maken en ½ uur op lauwe plaats laten liggen. Servet met bloem bestuiven, deeg erop uitrollen, ½ cm dik. Daarin vulsel dichtrollen, wat ei of water erop. Zachtjes in oven bakken en dan met poedersuiker bestrooien.


 



 

Appelcake

Dit recept is afkomstig van Anna Paulina (Anneke) Zeldenrust (1904-1994). Zij was de moeder van Olly Kan-Kok en woonde vanaf 1976 in Zwolle.

Anneke Zeldenrust
Appelcake naar recept van Anneke Zeldenrust

Ingrediënten:
125 gram roomboter
125 gram suiker
3 eierdooiers
wat citroensap
½ pond cakemeel
3 stijfgeklopte eiwitten
1 pond harde appeltjes

Bereiding:
In deze volgorde mengen en ong. 1 pond kleine, harde appelen in mootjes cirkelvormig in het deeg drukken. Ruggetjes naar boven, inkerven. Ongeveer 1 uur bakken onderin oven op 160-170 graden. Na afkoeling gesmolten abrikozenjam met een beetje water vermengd erop smeren (of citroensap i.p.v. water).


 



 

Boterkoek

Dit recept is afkomstig van Anna Paulina (Anneke) Zeldenrust (1904-1994). Zij was de moeder van Olly Kan-Kok en woonde vanaf 1976 in Zwolle.

Anneke Zeldenrust
Boterkoek naar recept van Anneke Zeldenrust

Ingrediënten:
250 gram roomboter
350 gram meel
175 gram suiker
wat rozijnen
1 eidooier
zout
wit van ei eroverheen
scheutje gembernat
beetje gember

Bereiding:
Een ½ uur in oven van ongeveer 200 graden.


 



 

Kransjes

Dit recept is afkomstig van Anna Paulina (Anneke) Zeldenrust (1904-1994). Zij was de moeder van Olly Kan-Kok en woonde vanaf 1976 in Zwolle.

Anneke Zeldenrust
Kransjes naar recept van Anneke Zeldenrust

Ingrediënten:
150 gram bloem
100 gram roomboter
80 gram basterdsuiker
1 pakje vanillesuiker

Bereiding:
Midden in oven 15 à 20 minuten. Op het laatst wat bovenwarmte.


 



 

Kippenpastei

Dit recept is afkomstig van Anna Paulina (Anneke) Zeldenrust (1904-1994). Zij was de moeder van Olly Kan-Kok en woonde vanaf 1976 in Zwolle.

Anneke Zeldenrust
Kippenpastei naar recept van Anneke Zeldenrust

Ingrediënten:
1 gekookte grote soepkip klein maken
3 uien snipperen en fruiten
5 à 6 tomaten fijn maken (of tomatenpuree), erdoor mengen

Bereiding:
Het gesneden kipvlees erdoorheen doen en pikanter maken met peper, zout en maggikruiden. Croûte maken van feuilletédeeg of kopen. In oven warm en bruin bakken.


 



 

Kokosmoppen

Reina Kan-Slager, 1949

Dit recept is afkomstig van Reina Kan-Slager (1897-1986), schoonmoeder van Olly Kan-Kok. Reina woonde sinds 1946 in Zwolle.

Kokosmoppen naar recept van Reina Kan-Slager, 1949

Ingrediënten:
140 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram roomboter
100 gram suiker
50 gram gemalen kokos
½ ei, citroensap, zout

Bereiding:
Zeef bloem met zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze in kleine stukjes door de bloem. Daarna overige ingrediënten toevoegen, samenhangende bal kneden. Deeg tot een rol vormen en snijd hiervan plakjes van ca. 1 cm dikte. Leg koekjes op beboterd bakblik, in midden van oven en lichtbruin bakken. Wel oven voorverwarmen, 20 minuten op 200 graden. Bakken duurt 25 minuten op dito graden.


 



 

Kokoskoek

Dit recept is afkomstig van Reina Kan-Slager (1897-1986), schoonmoeder van Olly Kan-Kok. Reina woonde sinds 1946 in Zwolle.

Reina Kan-Slager, 1949
Kokoskoek naar recept van Reina Kan-Slager, 1949

Ingrediënten:
2 ons kokos
½ ons zelfrijzend bakmeel
75 gram boter
1 ons basterdsuiker
1 ei
50 gram rozijnen

Bereiding:
Alles ongeveer 20 minuten in de oven


 



 

Kokosmakronen

Dit recept is afkomstig van Reina Kan-Slager (1897-1986), schoonmoeder van Olly Kan-Kok. Reina woonde sinds 1946 in Zwolle.

Reina Kan-Slager, 1949
Kokosmakronen naar recept van Reina Kan-Slager, 1949

Ingrediënten voor 20 kleine makronen:
125 gram geraspte kokosnoot
125 gram suiker
2 eiwitten
bladen ouwel

Bereiding:
Eiwitten stijfslaan, voeg suiker erbij en dan tot taaie massa slaan. De geraspte kokosnoot erdoor mengen. Met behulp van 2 theelepels of eetlepels koekjes maken op bakblik. Oven voorverwarmen (5 minuten), in midden oven zetten. 20 minuten tot buitenkant bros is en licht van kleur.


 



 

Appelcake

Hilde Marcus-Loeb

Dit recept is afkomstig van Hildegard (Hilde) Marcus-Loeb (1903-2007). Hilde trouwde in 1930 met Leonard (Leo) Marcus (1901-1990). Sindsdien woonde zij in Zwolle. In de jaren tachtig emigreerde het echtpaar naar Israël.

Appelcake naar recept van Hilde Marcus-Loeb

Ingrediënten:
½ pond zelfrijzend bakmeel
½ pond roomboter
½ pond suiker
5 eieren
1 zakje vanillesuiker
3 flinke goudreinetten
iets zout
kaneel
rozijnen.

Bereiding:
Hele eieren en suiker kloppen, boter erin doen. Bloem, vanillesuiker, zout. Appels in schijfjes in springvorm, rozijnen, kaneel, iets suiker er bovenop. Ruim 1 ½ uur in matige oven onderin (170 graden). Een andere Joodse vrouw bakt echter precies 1 uur en laat dan ovendeur nog 5 minuten open.


 



 

Boterkoek

Dit recept is afkomstig van Hildegard (Hilde) Marcus-Loeb (1903-2007). Hilde trouwde in 1930 met Leonard (Leo) Marcus (1901-1990). Sindsdien woonde zij in Zwolle. In de jaren tachtig emigreerde het echtpaar naar Israël.

Hilde Marcus-Loeb
Boterkoek naar recept van Hilde Marcus-Loeb

Ingrediënten:
250 gram roomboter
200 gram suiker
300 gram meel
pakje vanillesuiker
hele gemberballetjes stuk snijden.

Bereiding:
Kneden en in vorm doen, alles met koffiemelk bestrijken. Gemalen amandelen erover.
Oven op 225 graden, een ½ uur onderin zetten.


 



 

Vruchtenkoek

Dit recept is afkomstig van Hildegard (Hilde) Marcus-Loeb (1903-2007). Hilde trouwde in 1930 met Leonard (Leo) Marcus (1901-1990). Sindsdien woonde zij in Zwolle. In de jaren tachtig emigreerde het echtpaar naar Israël.

Hilde Marcus-Loeb
Vruchtenkoek naar recept van Hilde Marcus-Loeb

Ingrediënten:
100 gram amandelen
50 gram hazelnoten
50 gram walnoten
200 gram rozijnen
2 eieren
1 pakje Franse vruchtjes, klein gesneden
2 eetlepels citroensap
7 lepels gezeefd zelfrijzend bakmeel
5 lepels suiker

Bereiding:
Meel, suiker, rozijnen, noten, amandelen, vruchtjes door elkaar mengen met geklopte (hele) eieren en citroensap. Aluminiumfolie op cakevorm leggen. Oven voorverwarmen en ong. 40 minuten in midden oven op stand 4-5.


 



 

Pruimentaart

Isolde Brest-Greefkes 

Dit recept is afkomstig van Isolde Brest-Greefkes (1930-2004). Zij trouwde in 1957 met Leonard (Leo) Brest (1903-1982).

 

Pruimentaart naar recept van Isolde Brest-Greefkes

Ingrediënten:
3 ons zelfrijzend bakmeel
½ pond boter
½ pond basterdsuiker = 2 ons voor het deeg en ½ ons door de pruimen
1 pakje vanillesuiker
zout

Bereiding:
Pruimen met schil halveren, op gemengde beslag in taartvorm leggen, met ronde kant naar boven. Dan 70 minuten op stand vier in oven.


 



 

Boterkoek

Dit recept is afkomstig van Isolde Brest-Greefkes (1930-2004). Zij trouwde in 1957 met Leonard (Leo) Brest (1903-1982).

Isolde Brest-Greefkes 
Boterkoek naar recept van Isolde Brest-Greefkes

Ingrediënten:
3 ½ ons bloem
½ pond boter
175 gram basterdsuiker
2 lepels gember en wat sap 

Bereiding:
In oven op 190-200 graden gedurende 30 minuten, waarvan de laatste 5 minuten onderwarmte.


 



 

Koekjes

Dit recept is afkomstig van Isolde Brest-Greefkes (1930-2004). Zij trouwde in 1957 met Leonard (Leo) Brest (1903-1982).

Isolde Brest-Greefkes 
Koekjes naar recept van Isolde Brest-Greefkes

Ingrediënten:
200 gram bloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
225 gram roomboter
150 gram basterdsuiker

Bereiding:
Met geklopt ei bestrijken, eventueel amandel er bovenop.


 



 

Goulash

Dit recept is afkomstig van Isolde Brest-Greefkes (1930-2004). Zij trouwde in 1957 met Leonard (Leo) Brest (1903-1982).

Isolde Brest-Greefkes 
Goulash naar recept van Isolde Brest-Greefkes

Ingrediënten:
ui
tomaten
water of bouillon
paprikapoeder
bouillonblokjes
kerriepoeder

Bereiding:
Uien fruiten, tomaten sudderen, met 3 eetlepels water of bouillon erbij, paprikapoeder, bouillonblokjes, kerriepoeder naar smaak erbij.

Toevoegen:
vlees erin, gekookte rijst erbij.


 



 

Bruine bonensoep

Dit recept is afkomstig van Isolde Brest-Greefkes (1930-2004). Zij trouwde in 1957 met Leonard (Leo) Brest (1903-1982).

Isolde Brest-Greefkes 
Bruine bonensoep naar recept van Isolde Brest-Greefkes

Ingrediënten:
2 grote uien
¼ knolselderij
laurierblaadje
paar blikken bruine bonen
peper
zout
kruiden

Bereiding:
Uien glazig fruiten in boter. Knolselderij in kleine stukjes snijden en dan meestoven. Laurierblaadjes zeer fijn malen. Bruine bonen toevoegen. Bouillon en gekookt vlees toevoegen, op smaak brengen d.m.v. peper, zout, kruiden. Samen 1 uur stoven.


 



 

Crumble pie

Recept is afkomstig uit de Engelse badplaats Lime Regis, waar Olly met haar gezin in de jaren 1970 op vakantie was.

Ingrediënten:
8 ounces = 225 gram bloem
4 ounces koele boter
4 ounces basterdsuiker
vruchten of rabarber

Bereiding:
Alles door elkaar kneden, niet als bal maar in losse stukjes. Vul helft van een schaal met vruchten (rauwe appelen of rabarber). In oven op 175 graden gedurende 40 minuten. Bestrooien met poedersuiker.


 



 

Chocoladecake

Recept van mevrouw Wajngort. De familie Wajngort runde een kosher hotel in Montreux, met een Nederlandse kokkin. Dit was het favoriete dessert tijdens de vakantie van de familie Kan. Parve, dus goed te eten na de vleesmaaltijd.

Chocoladecake naar recept van mevrouw Wajngort

Ingrediënten:

In 1e schaal:
3 ½ glas zelfrijzend bakmeel
3 glazen suiker
1 pakje vanillesuiker
¾ glas cacao
2 a 3 eetlepels gemalen hazelnoten/amandelen
wat koffiepoeder

In 2e schaal:
4 hele eieren
1 glas olie
2 ½ glas water

Bereiding:
Met mixer goed mengen, stand 3-4 gedurende minimaal 1 uur.


 



 

Havermoutkoekjes

Ingrediënten:
2 kopjes havermout
1 eetlepel boter
1 ½ kop suiker
druppels amandelolie
2 eetlepels bakpoeder
2 eierdooiers
2 eiwitten, stijfgeklopt
poedersuiker

Bereiding:
Meng alle ingrediënten, telkens lepel vol beslag op bakplaat. Half uur bakken in zacht voorverwarmde oven op 150 graden. Neem de warme koekjes met een pannenkoekmes van de bakplaat, laat ze afkoelen en poedersuiker erover.


 



 

Cake

Eddy de Weerd, 1989

Dit recept is afkomstig van Eddy de Weerd (1929-2012). Hij was beroemd om zijn cake, die altijd klaar stond voor gasten op Sjabbat.

Cake naar recept van Eddy de Weerd, 1989

Ingrediënten:
200 gram zelfrijzend cakemeel
mespuntje zout
2 ons suiker
2 vanillesuiker (of andere smaak, b.v. rum of citroensap)
2 ons roomboter – smelten
5 eieren

Bereiding:
Hele eieren dik romig kloppen. Suiker en smaakje erbij. Weer kloppen. Gesmolten boter er doorheen mixen gedurende paar minuten. Bloem in gedeelten erdoor scheppen. Oven op 175 graden gedurende 1 uur, onderin. Niet voorverwarmen. Klaar: meteen uit oven halen. Even los opschudden, dan folie over de rand leggen.


 



 

Worteltjestaart

Caroline Rouwendal, 2019

Deze zogenaamde Rueblitorte is een Zwitsers recept van Caroline Rouwendal.

Worteltjestaart naar recept van Caroline Rouwendal, 2019

Ingrediënten:
250 gram worteltje
250 gram amandelen
1 citroenschil- en sap
80 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel bakpoeder
5 eieren
snufje zout
250 gram poedersuiker
2-3 eetlepels citroensap

Bereiding:
5 eigeel en 250 gram suiker roeren. Wortels fijn raspen. Amandelen malen. Wortels en amandelen samenvoegen. Schil van citroen raspen en rasp en citroenvocht toevoegen. Toevoegen bloem of zelfrijzende bakmeel. Bakpoeder zeven en toevoegen. Eiwit stijfslaan en samen met zout eraan toevoegen. Het geheel in een goed ingevette en met bloem bestrooide vorm. Bakken bij 180 graden ca. 50 minuten. Garneren met glazuur (b.v. citroen: 250 gram poedersuiker en 2-3 eetlepels citroensap).


 



 

Jan Hagel

Suze Slager-de Wied

Dit recept is afkomstig van Susanna Charlotte (Suze) Slagerde Wied (1926-2013). Suze en haar echtgenoot Jaap Slager (1923-2012) woonden in Steenwijk en waren lid van de Joodse gemeente van Zwolle. Jaap was een neef van Harry Kan.

Jan Hagel naar recept van Suze Slager-de Wied

Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram witte basterdsuiker
175 gram boter
zout
1 theelepel kaneel
wat melk
50 gram grove suiker
50 gram havermout

Bereiding:
Maak deeg, gelijkmatig uitdrukken op bakplaat. Melk eroverheen, dan suiker, dan havermout vermengen, d.w.z. strooi het gelijkmatig op de melk. Oven voorverwarmen op 175 graden, boven in oven bakken, ong. 20 minuten. Snijd de koek direct uit de oven in vierkante stukken.


 



 

Kokoskoek

Dit recept is afkomstig van Susanna Charlotte (Suze) Slagerde Wied (1926-2013). Suze en haar echtgenoot Jaap Slager (1923-2012) woonden in Steenwijk en waren lid van de Joodse gemeente van Zwolle. Jaap was een neef van Harry Kan.

Suze Slager-de Wied
Kokoskoek naar recept van Suze Slager-de Wied

Ingrediënten:
½ pond gemalen kokos
2 ons suiker
1 ½ ons boter
50 gram bloem
een beetje melk
geraspte citroenschil

Bereiding:
In hete oven, kort, iets boven het midden.


 



 

Amandeltaart

Jeanne Zeldenrust-Levi, 1954

Dit recept is afkomstig van Jeanne Zeldenrust-Levi (1877-1955). Zij was de oma van Olly Kan-Kok.

Amandeltaart naar recept van Jeanne Zeldenrust-Levi, 1954

Ingrediënten:
1 pond amandelen malen
suiker naar smaak
1 vanillesuiker
snufje zout
1 eierdooier

Bereiding:
Alles samen tot deeg maken. Ongeveer 20 minuten in oven tot het bruin is.


 



 

Citroenvla

Dit recept is afkomstig van Jeanne Zeldenrust-Levi (1877-1955). Zij was de oma van Olly Kan-Kok.

Jeanne Zeldenrust-Levi, 1954
Citroenvla naar recept van Jeanne Zeldenrust-Levi, 1954

Ingrediënten:
6 eierdooiers
suiker naar smaak
citroensap

Bereiding:
Eiwit erg stijfkloppen, dan de dooiers erin, dan puur citroensap erin. In oven bakken tot het lichtbruin is.


 



 

Pittige gehaktballetjes als hapje

Ingrediënten:
500 gram rundergehakt
1 fijngesneden ui
1 ei
6 beschuiten
zout en peper
mespuntje knoflookpoeder
snufje oregano
snufje komijnpoeder
1 theelepeltje sambal
1 blikje soepgroente
twee eetlepels fijngesneden selderie

Bereiding:
Alles door elkaar mengen (laat wel de soepgroente eerst goed uitlekken) en maak er balletjes van. Bak ze in wat olie of boter bruin en gaar. Koud serveren, je kunt ze versieren met stukjes fruit. Extra tip: haal de balletjes door het beslag van appelbeignets. Een heerlijke hap voor Oud en Nieuw. U bakt ze dan gewoon in olie, net als oliebollen.


 



 

Gevulde eieren

Ingrediënten:
10 eieren
1 dunne prei
1 klein uitje
1 augurkje
stukje rode paprika
mayonaise of frietsaus
aromat

Bereiding:
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze doormidden. Doe het geel in een bakje. Snij van de bolle kant van de eieren een klein plakje af (dit voorkomt glijden op het bord of schaal). Doe deze stukjes bij het eigeel en maak dit fijn met een vork. Was de prei, snij deze in de lengte in vieren en snij ze dan heel fijn. Het uitje, de augurk en paprika ook heel fijn snijden. Voeg dit bij het eigeel en meng dit door elkaar. Doe er wat aromat en mayonaise bij, maar voorzichtig met de mayonaise want er moet een stevige massa ontstaan (geen papje). Vul de halve eieren en versier ze met stukjes paprika en peterselie. Wil je een andere kleur, b.v. roze, voeg er dan paprikapoeder door. Voor gele vulling: kerrie. Voor crème vulling: nootmuskaat.


 



 

Kwarktaart

Kwarktaart naar recept van Olly Kan-Kok
Recept voor kwarktaart in het handschrift van Olly Kan-Kok